Mörkögd junco

GRUNDLÄGGANDE BESKRIVNING
Mörkögda Juncos är snygga, till och med prickiga små sparvar som fladdrar runt skogens golv i västra bergen och Kanada och sedan översvämmer resten av Nordamerika för vintern. De är lätta att känna igen på sina skarpa (men extremt varierande) markeringar och de ljusa vita svansfjädrarna som de vanligtvis blinkar under flygning. Dark-eyed Juncos är bland de vanligaste skogsfåglarna i Nordamerika. Leta efter dem på skogsvandringar såväl som i flockar på dina matare eller på marken under dem.

Kul fakta:

Juncos är ”snöfåglarna” på de mellersta breddgraderna. Över det mesta av östra USA verkar de när vintern börjar och drar sig sedan tillbaka norrut varje vår. Andra juncos är invånare året runt och drar sig tillbaka in i skogsmarker under häckningssäsongen, eller, som de i Appalachian Mountains, flyttar till högre höjder under de varmare månaderna.

Den mörkögda Junco är en av de vanligaste fåglarna i Nordamerika och finns över hela kontinenten, från Alaska till Mexiko, från Kalifornien till New York. En nyligen gjord uppskattning uppgav juncos totala befolkning till cirka 630 miljoner individer.

Den äldsta inspelade Dark-eyed Junco var minst 11 år, 4 månader gammal när den återfångades och släpptes på nytt under bandoperationer i West Virginia 2001. Den hade bandats i samma stat 1991.

Läs mer här:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *