Blåskrika

Som med kardinalen är det ganska svårt att misstänka en blåskrika för något annat. Blåskrika är en distinkt fågel som kan ses året runt i östra USA och är en av de mest slående – och högljudda – jays. Hemma i skogen trivs de också i förortens livsmiljöer och betraktas ofta orättvist (eller, okej, rättvist) som matarbullar. Medan det är lätt att identifiera med en blick tack vare dess topp och ljusa färg, missa inte det fantastiska mönstret av svart, vitt och blått på vingarna.

Bra fågelfakta: De blå fjädrarnas levande fjädrar är utan tvekan magnifika, men ännu mer imponerande är de mikroskopiska keratinpartiklarna i varje fjäder som sprider ljus och producerar de kallare färgerna som ses på dessa och andra fåglar.

Coola fakta
Tusentals blåskrikor migrerar i flockar längs de stora sjöarna och Atlanten, men mycket om deras migration är fortfarande ett mysterium. Vissa är närvarande hela vintern i alla delar av sitt sortiment. Unga jays kan vara mer benägna att migrera än vuxna, men många vuxna migrerar också. Vissa enskilda jays flyttar söderut ett år, stannar norr nästa vinter och sedan migrerar söder igen nästa år. Ingen har räknat ut varför de migrerar när de gör det.

blåskrika är kända för att ta och äta ägg och ynglingar från andra fåglar, men vi vet inte hur vanligt detta är. I en omfattande studie av Blåskrikans utfodringsvanor hade endast 1% av jays bevis på ägg eller fåglar i magen. De flesta av deras diet bestod av insekter och nötter.
Blue Jay efterliknar ofta hökarnas samtal, särskilt den röda axeln. Dessa samtal kan ge information till andra jays som en hök finns i närheten, eller kan användas för att lura andra arter att tro att en hök är närvarande.

Verktygsanvändning har aldrig rapporterats för vilda blåskrika, men fångade blåskrika använde tidningsremsor för att riva in matpellets utanför sina burar.

Blåskrika sänker sina toppar när de matar fridfullt med familjemedlemmar eller flockmedlemmar eller tenderar att häcka.
Vid matare i Florida dominerar Blue-Jays starkt rödhåriga hackspettar, Florida Scrub-Jays, Common Grackles och grå ekorrar, vilket ofta hindrar dem från att få mat.

Pigmentet i Blue Jay fjädrar är melanin, som är brunt. Den blå färgen orsakas av att ljus sprids genom modifierade celler på ytan av fjäderhakarna.

Det svarta tränset över ansiktet, nacken och halsen varierar mycket och kan hjälpa blåskrika att känna igen varandra.
Den äldsta kända vildbandiga Blue Jay var minst 26 år, 11 månader gammal när den hittades död efter att ha fångats i fiskeredskap. Det hade bandats i Newfoundland / Labrador / St. Pierre et Miquelon-området 1989 och hittades där 2016.

Läs mer här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *